Prečo vám stále klesá tlak vody v kotle? Skontrolujte expanznú nádobu

Zaznamenali ste pokles tlaku vody vo vašom kotle a neviete, čo to znamená? Tento problém môže mať viacero príčin, no jednou z najčastejších je nesprávna funkcia expanznej nádoby.

Autor: VykureneAdmin

Tagy: Nezaradené

6 min čítania

21. augusta 2024

V tomto článku sa pozrieme na to, čo je expanzná nádoba, prečo môže dochádzať k poklesu tlaku v kotle, ako tento problém identifikovať a prečo je pravidelná kontrola a údržba kotla nevyhnutná, ak chcete predchádzať vážnejším problémom.

Ako rozpoznať, že vám klesá tlak vody v kotle?

Pokles tlaku vody v kotle si môžete ľahko nevšimnúť, až kým sa nezačne prejavovať nižším výkonom vykurovania alebo úplným vypnutím kotla. Preto je dôležité vedieť, ako takéto zmeny tlaku včas spozorovať, aby ste predišli väčším problémom.

Existuje niekoľko príznakov, na ktoré by ste si mali dať pozor:

1. Kontrola manometra

Manometer je základným ukazovateľom tlaku v kotle. Nachádza sa priamo na kotle a obvykle má podobu analógového alebo digitálneho ukazovateľa. Ideálny tlak vody v systéme sa pohybuje medzi 1 a 2 barmi, v závislosti od typu a veľkosti vášho vykurovacieho systému.

Ak tlak klesne pod túto hodnotu, je to jasný signál, že niečo nie je v poriadku. Pravidelná vizuálna kontrola manometra by sa tak mala stať súčasťou vašej rutiny, najmä počas vykurovacej sezóny.

2. Časté zapínanie a vypínanie kotla

Ak si všimnete, že váš kotol sa často zapína a vypína, aj keď nemá prečo, môže to byť indikátorom nestabilného tlaku vody. Tento jav sa odborne nazýva „krátke cyklovanie“ a vzniká v dôsledku toho, že kotol nedokáže udržať konštantný tlak v systéme.

Tento stav nielenže znižuje efektivitu vykurovania, ale tiež urýchľuje opotrebovanie kotla a jeho komponentov.

3. Nedostatočný výkon vykurovania

Pokles tlaku vody môže spôsobiť, že váš vykurovací systém nebude schopný dosiahnuť požadovanú teplotu. Radiátory môžu byť vlažné alebo chladné na dotyk, aj keď by mali byť horúce.

Tento problém sa často prejaví najmä v najchladnejších mesiacoch, keď je váš kotol najviac zaťažený.

4. Z pretlakového ventilu uniká voda

Pretlakový ventil slúži ako ochranný mechanizmus, ktorý uvoľňuje prebytočný tlak v systéme. Ak však tlak v kotle kolíše, ventil môže uvoľniť vodu aj pri normálnej prevádzke.

Ak si všimnete mokré miesta alebo kvapky vody pod kotlom, môže to znamenať, že tlak v systéme nie je stabilný. V takomto prípade je potrebné kotol čo najskôr skontrolovať.

5. Zvýšená frekvencia dopúšťania vody

Ak musíte do systému často dopĺňať vodu, ide o jasný príznak, že tlak v systéme klesá. Tento problém môže byť spôsobený únikom vody alebo nesprávnou funkciou expanznej nádoby. Pravidelné dopúšťanie vody je nielen nepraktické, ale môže tiež viesť k ďalším problémom, ako je korózia komponentov systému.

Sledujte tieto signály

Všetky tieto príznaky by mali byť varovným signálom, že váš vykurovací systém potrebuje pozornosť. V žiadnom prípade ich neignorujte, pretože akýkoľvek problém s tlakom vody môže viesť k vážnejším poruchám, ktoré si vyžadujú nákladné opravy alebo dokonca výmenu celého kotla. Pravidelná kontrola tlaku a preventívna údržba sú tak kľúčové pre dlhodobú spoľahlivosť vášho kotla.

Čo je expanzná nádoba?

Expanzná nádoba je nenápadná, ale kľúčová súčasť vykurovacieho systému, ktorá pomáha udržiavať stabilný tlak vody.

Voda má jednu zaujímavú vlastnosť – keď sa ohrieva, jej objem sa zväčšuje. V uzavretom systéme, ako je ten váš vykurovací, toto zväčšenie objemu spôsobuje zvýšenie tlaku. A práve tu prichádza na rad expanzná nádoba.

Je rozdelená na dve časti: Jedna je naplnená vodou z vykurovacieho systému a druhá je naplnená stlačeným plynom, zvyčajne dusíkom alebo vzduchom. Tieto dve časti oddeľuje pružná membrána.

  1. Keď sa voda v systéme začne ohrievať a zvyšovať svoj objem, stlačený plyn v expanznej nádobe sa začne stláčať, čo umožňuje vode expandovať bez toho, aby došlo k nebezpečnému zvýšeniu tlaku. V praxi to znamená, že expanzná nádoba funguje ako bezpečnostný ventil, ktorý zaisťuje, že váš vykurovací systém bude pracovať bezpečne a efektívne.
  2. Na druhej strane, keď sa voda ochladzuje a jej objem sa zmenšuje, plyn v expanznej nádobe sa rozširuje a udržuje tlak v systéme na stabilnej úrovni. Týmto spôsobom expanzná nádoba zabezpečuje, že váš vykurovací systém nebude vystavený extrémnym výkyvom tlaku, čo by mohlo viesť k jeho poškodeniu alebo dokonca poruche.

Ako riešiť problém s expanznou nádobou?

Ak zistíte, že váš kotol neudržiava stabilný tlak vody, je pravdepodobné, že problém spočíva práve v expanznej nádobe.

Prvým krokom je vždy kontrola tlaku. Ak zistíte, že tlak nie je v správnom rozmedzí, môže byť potrebné dofúknuť plyn alebo vymeniť membránu. Ide však o úkony, ktoré by ste mali prenechať odborníkom, aby ste predišli ďalším komplikáciám.

Využite služby špecialistov

Neváhajte sa preto obrátiť na našich špecialistov, ktorí vám zaručia komplexnú revíziu a servis vykurovacích systémov, vrátane kontroly a údržby expanzných nádob. Naši skúsení technici dokážu rýchlo diagnostikovať problém a navrhnúť najvhodnejšie riešenie – či už ide o jednoduché doplnenie tlaku, výmenu poškodeného komponentu, alebo kompletnú údržbu kotla.

Pravidelný servis vám poskytne istotu, že váš vykurovací systém bude fungovať efektívne a bezpečne počas celej zimy. Nečakajte na problémy – investujte do prevencie a zabezpečte si bezstarostnú vykurovaciu sezónu.

Zdieľať článok

Články podobné

Sme tu pre vás. Zavolajte nám
+421 908 554 880

alebo využite našu online rezerváciu.